2017. április 8., szombat

Archibald Joseph Cronin

Archibald Joseph Cronin, a két világháború közötti időszak egyik legismertebb angol írója.

Magyarországon kiadott legnépszerűbb könyve a Réztábla a kapu alatt. Most újra olvashatja az a minden időben jelenlevő olvasóközönség, aki szereti az érzelmes, fordulatos cselekményű regényeket. Ki-ki tetszése szerint azonosulhat Dr. Andrew Mansonnal, vagy feleségével, az angyali Christine-nel, átélheti a könnyed bűntudatot és a felemelő érzéseket egyaránt. A huszas évek Angliájának orvostársadalmára támadt rá szenvedélyesen az író, aki maga is orvosként kezdte pályáját. Leleplező információkat tudunk meg a korabeli orvosok közéletéről és magánéletéről, az orvosi pálya elüzletiesedéséről, az orvosok egy részének hivatástudat-nélküliségéről, a páciensek hiszékenységét kihasználó sarlatánságáról. Mindezt e lebilincselően érdekes és érzelmes regényből tudhatjuk meg, egy fiatal, lelkes és tehetséges orvos életének történetéből, aki a küzdelmes pályakezdés után a walesi bányavidékről felkerül Londonba. Itt elindul a lelkiismeretlen pénzkeresés útján, hogy később kiábrándulva megtalálja igazi énjét és az orvosi önfeláldozás hivatásszerű vállalását. Christine, a felesége segíti ebben. A rossz úton végül egy tragédia állítja meg. De idejében-e? Erre kapunk választ a könyvből, amely nem véletlenül lett mindent elsöprő világsiker.

Müvei :

 Doktor Finlay
 Ezt látják a csillagok
Gracie
Réztábla a kapu alatt
Vétlen vétkes
A kalapos kastélya
A mennyország kulcsa
A mesterdalnok



Doktor Finlay

A. J. CRONIN: Doktor Finlay A skót kisváros fiatal orvosa, doktor Finlay egyike e legjobb orvosoknak és a legkedveltebb embereknek Skócia nyugati részében. Kitűnően végzi a munkáját, doktor Cameron asszisztenséből már-már üzlettárssá növi ki magát. Ráadásul az öreg és kissé hiú Cameron doktorral ellentétben egyáltalán nem öntelt: minden segítségre szoruló, bajba jutott embernek önzetlenül segít. Felkarolja az elesetteket és az árvákat, s bátran szembeszáll az apró skót közösség sokszor igazságtalan előítéleteivel.

******

A mesterdalnok

A. J. CRONIN: A mesterdalnok „A Panus Angelicust énekelte, a legszebb és egyben legnehezebb latin zsoltárt. S ahogy az édes, megindító dallam megtöltötte az irodát, arcomról lehervadt az ostoba mosoly. Soha, de soha nem hallottam még, hogy bárki ilyen szépen, tisztán, elbűvölően igazul énekelte volna ezt a dalt. Megadtam magam. Aztán amikor véget ért, egy hosszú percig csend honolt az irodában. Teljesen meg voltam döbbenve. Bár zenei tudásom meglehetősen korlátozott volt, azért hallásom és jó ízlésem azt ordította, hogy ennek a kicsinosított kis majomnak kivételesen gyönyörű, csodálatra méltó hangja van.” A. J. Cronin a két világháború közötti időszak egyik legnépszerűbb skót írója. Szelíd társadalombírálattal elegyedő érzelmes, fordulatokban bővelkedő regényei a szórakoztató irodalom remekei. A mesterdalnok Desmonde Fitzgerald felemelkedését és bukásait mutatja be a barát, Alec Shannon szemén keresztül, aki hűen követi végig a csodálatos hangú, de érzelmileg instabil ifjú életének minden mozzanatát a Szent Ignác Jezsuita Iskolától egészen Hollywoodig.

******

Ezt látják a csillagok

A. J. CRONIN: Ezt látják a csillagok A. J. Cronin, a Réztábla a kapu alatt és más világsikerű könyvek szerzője nemhiába volt eredeti szakmáját tekintve orvos: tudományos alapossággal tárja fel a lélek és test működésének rendszerét - az emberi társadalom konkrét közegébe helyezve. Ez a közeg ezúttal egy észak-angliai bányászfalu. A cselekmény 1903-ban kezdődik, és mintegy három évtizedet ölel át. A széles sodrású történet három fiatalember életútját követi nyomon: David, a bányászsarj tiszta és fölemelő küzdelmét, hogy sorstársai életét jobbá tegye; a bányatulajdonos fiának szép, ám életképtelen reformterveit, melyek anyagi és magánéleti kudarchoz vezetnek. A harmadik szál David ifjúkori barátjának, Joe Gowlannek, ennek a gátlástalan háborús konjuktúralovagnak sikertörténete. Miközben a három férfi életében eltelik harminc esztendő, a bányát kétszer elönti a víz, kitör és véget ér egy világháború, beüt a gazdasági világválság, emberek gyűlölködnek és szeretnek, hajszolják a pénzt és szerelmet, küzdenek eszméik nevében - a csillagok pedig hűvös egykedvűséggel nézik a világmindenség rendezett távolából a földi káoszt. Mert Cronin sohasem áltatja olvasóit az igazságos erkölcsi világrend ígéretével. E regény tanúsága szerint is az élet nagy körforgásában az embernek elsősorban önmagát kell megismernie, hogy megvethesse a lábát.

******

Gracie

A. J. CRONIN: Gracie Jól ismerheti az olvasó a Réztábla a kapu alatt és az Ezt látják a csillagok szerzőjét, az 1896-ban született Cronin főleg orvosi tárgyú, kissé szentimentális, ám ellenállhatatlan elbeszélésekkel és regényekkel lopta be magát az olvasók szívébe, és bár 1981-ben elhunyt, továbbra is népszerű maradt minden korosztály körében. Nem csalatkozunk a Gracie-ben sem, amely ezúttal nem a walesi bányavidékre, hanem a provinciális skót kisvárosok prűd világába kalauzol el bennünket. 1911-et írunk, a történet pedig egy Levenford nevű városkában játszódik, amelynek a felszínén idillikus, ám a végletekig álszent és rosszindulatú közösségbe tér haza Indiából hét esztendő után a hősnő, a szépséges, ám kissé zabolátlan Gracie. Küzdelmének és meghurcoltatásának története talán Hawthorne A skarlát betű-jét idézi fel az olvasóban, de a kisregény befejezése ezúttal is a szerzőtől megszokott. A kiváló jellemábrázoló Cronint - szórakoztató, fordulatos története mellett - pontos és szemléletes képet ad a századelő képmutató brit kisvárosi társadalmáról.



Forras : http://konyv-letoltes.com/r%C3%A9zt%C3%A1bla-a-kapu-alatt_140526.html
Forras : http://www.bookbase.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése